2. Tanulói mobilitás - Felsőoktatásban tanuló diákok

Tanulmányokidőtartama:Adiákok3-12 hónapon át tanulhatnak egy külföldi egyetemen vagy főiskolán.

Gyakornoki lehetőségek: Lehetőség van szakmai gyakorlatra is egy külföldi munkahelyen, 2-12 hónapon át.

A tanulmányok vagy a szakmai gyakorlat lehetnek alapképzési, mester- vagy doktori szinten. A szakmai gyakorlatot akár kombinálni is lehet külföldi tanulmányokkal.

A friss diplomások a tanulmányaik befejezését követő egy éven belül még jelentkezhetnek külföldi szakmai gyakorlatra. Fontos, hogy előre tervezzen! Egyetemének vagy főiskolájának kell odaítélnie ezt az ösztöndíjat Önnek tanulmányai utolsó évében.

Az Erasmus+ lehetőséget kínál arra is, hogy európai diákoka világ többi részén, Európán kívüliek pedig Európában tanulhassanak.


Kinek szól?

  • Olyan tanulóknak vagy doktoranduszoknak, akik szeretnének külföldön tanulni vagy gyakorlaton részt venni, vagy közös diplomához szeretnének jutni, melyet több egyetem állít ki

  • Gyakornokoknak, akik külföldön szeretnének gyakorlatot szerezni

  • Fiataloknak, akik szeretnének külföldi ifjúsági cserékben vagy önkéntes szolgálatban részt venni

Az, hogy egy másik egyetemen tanulhattam, minden korábbi tapasztalatnál többet jelentett látóköröm kiszélesítésében. De a legjobb élmény mégis az volt, hogy rengeteg új emberrel ismerkedhettem meg, akikkel biztosan együtt fogok dolgozni a jövőben.

Róbert (Egyesült Királyság) ipari tervezést tanult a hollandiai Delfti Műszaki Egyetemen tíz hónapon keresztül


Mesterfokozatú diákhitelek

Az Erasmus+ segítségével most új, alacsony kamatú, kedvező visszafizetési feltételekkel rendelkező hitelek érhetők el a mester- képzésben résztvevő hallgatók számára, akik más európai országokban szeretnének tanulni.

A hallgatók akár külföldi mesterképzésük egészét fedező hitelre is pályázhatnak, egyéves kurzus esetén legfeljebb 12 000 euróra, kétéves kurzus esetén legfeljebb 18 000 euróra.

A kölcsönöket válogatott pénzügyi közvetítők nyújtják a program- országokban.


Közös mesterfokozatok

Az Erasmus+ lehetőséget kínál a mesterfokozaton tanuló diákok számára a világ minden táján, hogy közös, magas szintű nemzetközi programokban vegyenek részt, melyeket egyetemek partneri együttműködései irányítanak. A közös mesterfokozat végén elnyert diplomát a képzésben részt vevő intézmények közül több, vagy azok mindegyike állítja ki.


Tipp!

A közös doktori programokat a Marié Sktodowska-Curie alprogram is támogatja a Horizont 2020 kutatási program keretében. Az Erasmus+ továbbra is támogatja azokat a folyamatban lévő közös doktori programokat is, melyeket a jelentkezők az Erasmus Mundus keretében 2014 előtt nyertek el.


Hogyan jelentkezhetek?

Kérdéseire választ kaphat felsőoktatási intézménye nemzetközi ügyekkel foglalkozó irodájában. A közös diplomák, közös mesterfokozatok listája az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) honlapján található:

http://eacea.ec.europa.eu




© European Union, 2014

Privacy Policy