3. Mobilitás a szakképzésben (VET)

A külföldi mobilitási programok lehetőséget adnak a szakképzésben tanuló fiataloknak, hogy elsajátítsák azokat a képességeket, melyek napjaink munkaerő-piaci versenyében elengedhetetlenek.

A középfokú szakképzésben részt vevő diákoknak, gyakornokoknak lehetőségük van szakmai gyakorlatot tölteni külföldön - ahol egy vállalat, munkahely (pl. civil szervezet, állami szerv) vagy szakképző iskola fogadja őket -, aminek része egy munkával töltött időszak egy cégnél. A gyakornokság időtartama két héttől egy évig terjedhet.

Szakképzési intézmények vagy vállalatok frissen végzett diákjai (pl. korábbi gyakornokok) is részt vehetnek mobilitási tevékenységben. A frissen végzett diákoka képesítésük megszerzését követő egy évben vehetnek részt külföldi szakmai gyakorlaton.

Külföldi tapasztalataim egyértelműen segítettek előrébb jutni a pályámon. Enélkül nem mertem volna jelentkezni az Év fiatal szakácsa versenyre - és akkor nyerni sem lett volna esélyem. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a lehetőséget. Franciaországi utamat ma is életem legszebb élményei között tartom számon.

Deborah (Egyesült Királyság) szakmai gyakorlaton Lyonban, Fran­ciaországban


Hol tudhatok meg többet?

http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus




© European Union, 2014

Privacy Policy